Környezetbarát technológiák

Energia- és környezettudatos otthonok

A mai kor civilizált társadalmának egyik legnagyobb kihívása a környezetünk védelme.
A fejlett országok rendkívül nagy erőforrásokat biztosítanak a kutatás-fejlesztés azon területeire, amelyek környezetbarát technológiával alternatív energiát állítanak elő.
Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, és nem okoznak környezet szennyezést.
Alternatív energiaforrás az az energiahordozó,  amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát  (hő-, mozgási-villamosenergia)  tudunk kinyerni.

Új, de rendkívül fontos fogalom az elmúlt évtized tudományos kutatásaiban: a megújuló energia.
Megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket, melyekből az energia úgy nyerhető ki, hogy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül az újratermelődik.

A kőolaj, a földgáz, a szén és az urán a nem megújuló energiafajták közé tartoznak. Ezek az energiafajták adják jelenlegi energiafelhasználásunk csaknem teljes részét, azonban, ahogy ezek neve is mutatja, készletük korlátozott, újratermelésükre nincs lehetőség, vagy az olyan lassú, hogy belátható időn belül a készletek megújulására nem számíthatunk.

Vannak viszont olyan energiafajták, melyek folyamatosan újratermelődnek.
Ezek az alternatív energiák, más néven megújuló energiák: a napenergia,  a szélenergia,  a vízenergia, a biomassza és a geotermikus energia.
A fosszilis energiahordozó készletek végesek, ráadásul ha növekvő energiaigényünket kizárólag ezek felhasználásával akarjuk kielégíteni, az a környezetszennyezés további fokozásával jár. Az sem mindegy, hogy a jelentős részben import nyersanyagra épülő magyar energiaipar mennyiért szerzi be az energiát. Sajnos Magyarország lemaradása óriási, a gazdaságos módon kinyerhető energia felhasználások terén.

Azért, hogy a Corner Park összes lakása  környezetbarát legyen, már a tervezéskor is több lényeges körülményre oda kellett figyelnünk.
A megfelelő belső klíma a jó hőérzet és hőtartás miatt, az ezer éve bizonyított égetett kerámiatéglát választottuk.  Ahhoz, hogy a falak hővesztését minimálisra csökkenthessük, a külső felületre 15 cm-es vastagságban expandált polisztirol lapokat használunk.

A másik jelentős hővesztő felületek a nyílászárók. Az általunk választott ablakoknak köszönhetően nem szökik a meleg lakásokból.
A jó hőtartó szerkezetek minimális hőpótlást igényelnek. A Corner Parkban ezt a hőpótlást  levegő szivattyúkkal biztosítjuk, mely berendezésnek nincs füst korom és CO kibocsátása, tiszta, és viszonylag olcsó hőenergiát biztosít.

A meleg víz ellátás biztosítása napkollektorok segítségével történik. A meleg víz folyamatos rendelkezésre állását tároló tartályok biztosítják.

A kitűnően hőszigetelt lakások a nyári napokon nem igényelnek külön klimatizálást. Az ablakok árnyékolása tovább segítheti a felmelegedés elkerülését.

A közösségi terek megvilágításánál minden esetben energiatakarékos berendezéseket, izzókat alkalmazunk. A világítás kapcsolását minden lehetséges esetben mozgásérzékelőkkel oldjuk meg.

Egyetlen módon menthetjük meg környezetünket és válhatunk függetlenné a fosszilis energia hordozóktól, ha  alternatív energiaforrásokat alkalmazunk.
A Corner Park megépítésénél ezt első számú szempontként kezeljük.


Kattintson a Virtuális Lakásválasztó feliratra, és válassza ki álmai otthonát!

Tovább a Virtuális Lakásválasztóhoz
 

 

Válassza ki álmai otthonát